Galadreal

Brutal tünde

csütörtök, április 12

ott van például a kerületi, dehogy kerületi, addig nem jutottam el, az általános iskolai népdaléneklési verseny. talán harmadikos lehetek. rettenetesen izgulok, nagyon szívesen mennék a kerületi népdaléneklési versenyre. a nyolcvanas években még nagy presztízs az a magamfajta harmadikosnak.

a házi forduló előtt még álmodok is a népdaléneklési versennyel, elképzelem, ahogy a fehér blúzomban és a sötét rakottszakonyában nyerek a kőbányai Pataki Művelődési Ház nagyszínpadán. az iskolai háziversenyen tíz népdal címét kell papírra sorolni. egyet egyáltalán nem tudok, de már akkor is magabiztos és szerencsés lévén (ezrest találok a homokozóban, egyetlen tízessel ötszázat nyerek a kenesei üdülőben egy nyerőautomatával) eldöntöm, azt úgysem választja a zsűri. a szűröm volna tarisznyám kezdetűt. az az, amit nem tudok, csak rettenetesen hamisan.

óriás betűkkel írom a dalcímeket, köztük a 'Szűröm vóna tarisznyám'-at is. a 'volnát' mindig 'vónának' énekli a tanárnő, nyilván, 'vónának' kell írni, gondolom és továbbmegyek a 'Megrakják a tüzeeeeet, mégis elaluszik'-ra. ezzel - bár legszívesebben lehagynám a papírról - mintha kétszer aláhúznám és pirossal keretezném, hogy na tessék, ezt válasszad.

kiállok, izzad a kezem, kapar a torkom, billeg a lábam. a listámra néz a zsűri elnöke, leplezetlenül röhögni kezd, nem értem miért. a zsűri elnöke amúgy akkoriban fiatal srác, napközis tanár, azóta az iskola igazgatója és a kerületi fidesz képviselője.

azt választja.

próbálkozom, nekikezdek megint, sikertelenül. utána a vécében kicsit sírok és egyszerűen nem értem, töprengek, hogy amikor szerencsés típus vagyok, miért hagy el a szerencse. nem jut eszembe, hogy egyszer lesz internet és lesz blogom is, amire szedettvedetten összeszedem a gyerekkori emlékeimet, ahogy azt sem, egyszer könyvet is írok a lakótelepről és a csodálatos gyerekkoromról és hogy abban ez milyen kurva jó rész lesz. csak az érdekel, hogy a kerületi népdaléneklési versenyre megint a Jutka jutott. és nem én.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Feliratkozás Megjegyzések küldése [Atom]

<< Főoldal